XXX. Magyar Radiológus Kongresszus

On-line, 2021. június 17-19.

1. Szekció: Intervenciós radiológia

S01.03: Carotis-stentelés brachiális behatolásból

Nagy Endre, Nagy András
Szegedi Tudományegyetem, Radiológiai Klinika

Összefoglaló szövege

Az a. carotis interna szűkületek megfelelő indikációval történő stentelése a sebészi műtéttel megegyező eredményességű, széles körűen alkalmazott eljárás. A beavatkozás többnyire femoralis behatolásból történik, de bizonyos esetekben ez nem szerencsés (kétoldali femoralis graft) vagy nem kivitelezhető (kétoldali a. femoralis vagy a. iliaca occlusio).
Célkitűzés: Előadásunk célja retrospectiven áttekinteni, milyen nehézségeket jelent a bracialis behatolás, milyen buktatókkal kell számolni, milyen a rövid-és hosszú távú sikeresség.
Betegek és módszerek: A Szegedi Tudományegyetem Érsebészeti betegein az elmúlt tizenkét évben összesen 52 esetben végeztünk brachialis behatolásból carotis stentelést. Ebből 30 jobb oldali, 22 bal oldali a. carotis interna szűkület miatt történt. A behatolás 51 betegben a jobb a. brachialis felől tötént. A célterület eléréséhez 4F Simmons2 vagy Cobra3 katétert és hydrophil vezetődrótot, a stenteléshez 6F introducert, 6F Destination (Terumo) vagy Envoy (Cordis) vezetőkatétert, Haemostasis Valve-t (Terumo) és 0.014 inch átmérőjű intervenciós vezető drótot használtunk. Az alkalmazott stentek 7 vagy 8 mm átmérőjű, 3-, 4-, vagy 5 cm hosszúságú Precise (Cordis), Wallstent (Boston) vagy Roadsaver (Terumo) voltak
Eredmények: A bevatkozás technikailag minden betegben sikeres volt. Súlyos, maradandó károsodással járó szövődmény nem fordult elő. Átmeneti asystolia két betegben jentkezett, de ez spontán megoldódott. A hosszú távú nyomonkövetés során, a femoralis behatolásból végzett esetekhez képest nem találtunk érdemi különbséget. A beavatkozási idő nem lett hosszabb. Hátrányként megemlítendő, hogy a kartartó miatt teljes oldalirányú beállítás nem lehetséges.
Következtetés: Brachialis behatolásból a carotis stentelések többnyire elvégezhetők. A jobb oldali behatolás kényelmesebb és egyszerűbb. A transbrachialis út az esetleges szövődmények előfordulását valamint a rövid és hosszú távú eredményességet nem befolyásolja. Egyes ér eredési variációkban a célterület elérése (arteria lusoria) nehezebb lehet.