XXX. Magyar Radiológus Kongresszus

On-line, 2021. június 17-19.

1. Szekció: Intervenciós radiológia

S01.05: Primer és áttéti tüdőtumorok mikrohullámú és rádiófrekvenciás ablációi a SE Orvosi Képalkotó Klinikán

Futácsi Balázs1, Takács Imre1, Lőczi Lotti2, Bánsághi Zoltán1
1 Semmelweis Egyetem, Orvosi Képalkotó Klinika, Radiológiai Tanszék
2 Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kar

Összefoglaló szövege

Előzmények:
Magyarországon évente 13.000 tüdődaganatos beteget diagnosztizálnak, a tüdő metasztázisok száma ettől jóval magasabb. Az előrehaladott kórállapot és a fennálló komorbiditások miatt a sebészi reszekció csak az esetek töredékében alkalmazható. A CT-vezérelt perkután termoablációs technikák a sebészi ellátásra nem alkalmas betegek esetében a szisztémás kezeléshez jól illeszthető és lokálisan kuratív potenciállal is alkalmazható terápiás lehetőséget biztosítanak.

Módszer:
Klinikánkon a 2018. május – 2021. május közötti időszak ablációs eredményeit összegeztük és hasonlítottuk össze a nagyobb nemzetközi centrumok eredményeivel. A beavatkozásokat minden esetben onkoteam döntése alapján végeztük. A tervezési konzultációkon az ablációk típusát és módját valamint a CT /UH vezérlést határoztuk meg. A CT vezérelt ablációkat Philips Brillance 64 szeletes berendezésen, konvencionális képkövetéses technikával végeztük. A beavatkozásoktat követően azonnali és 24 órás szövődménykontroll történt. A betegek minden esetben 24 órás fektetett obszerváció után, csak panasz és szövődménymentesen távoztak a kórházból. Az ablációkat ECO Microwave generátor és hozzá tartozó 16 vagy 14 G-s tűelektródával, Boston Scientific RF 3000 generátor és 16G-s LeVeen ernyő RF elektódával, RITA 1500X generátor és ehhez tartozó 17G-s RF elektródával, vagy Elesta Ecolaser X4 rendszer és az ehhez tartozó 22G száloptikával végeztük.

Eredmények:
Összesen 40 beteg, 68 gócának kezelése kapcsán megállapítottuk, hogy a termoablációt munkacsoportunk a 3 cm alatti tumorok esetében 90% feletti lokális tumor kontroll szintjén képes ellátni. Ez az eredmény a vezető nemzetközi centrumokéval megegyezik.
A túlélés tekintetében még saját adat nem áll rendelkezésre, de irodalmi adatok alapján az ablációk a műtéttel és a sugárterápiával lényegében egyenértékűek. A primer daganatok vonatkozásában 97%, 73% és 56%, míg a metasztázisok esetében 89%, 59% és 50% az 1-, 3- és 5 éves túlélés.
A szövődményrátánk az irodalomban közölt adatokkal megegyeznek, azok inkább minor jellegűek, előfordulásuk alacsony.

Összefoglalás:
A tüdőtumorok és tüdőmetasztázisok termoablációja biztonságos, eredményes, alternatívája más lokális módszereknek. Az abláció jól kombinálható más módszerekkel, csaknem korlátozás nélkül ismételhető, de technikai limitációk miatt még nem tekinthető teljes értékű műtéti alternatívának. Akár több góc esetén is reális cél a kuratív potenciál és a lokális tumor kontroll tekintetében is eredményesen alkalmazható módszer, mely szélesebb körű magyarországi terjesztésre és kihasználására vár.

Következtetés:
Az ablációk gyakorlatba integrálása rávilágít arra, hogy a magyarországi szélesebb és az onkopulmonológia által a jelen gyakorlatukban sokkal jobban integrálható, személyre szabott ellátást tud jelenteni.