XXX. Magyar Radiológus Kongresszus

On-line, 2021. június 17-19.

3. Szekció: Mesterséges intelligencia

S03.04: Femur condylus szegmentálása MR felvételekből mesterséges intelligencia segítségével

Szoldán Péter1, Egyed Zsófia2, Szabó Endre Math3, Somogyi János1, Hangody György2, Hangody László2,4
1 MedInnoScan Kutatás-fejlesztési Kft.
2 Uzsoki utcai Kórház
3 Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet
4 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudomány Kar, Traumatológiai Tanszék

Összefoglaló szövege

Bevezetés: a femur condylus ultrafriss osteochondralis allograft segítségével történő ortopédiai rekonstrukciója megelőzi, későbbi évtizedekre tolja a végleges térdizületi protetizálást. Az allograft kiválsztása, a donor recipiens egyeztetése MR vizsgálatokon alapuló pontos tervezést igényel, mely folyamatban a morfológia felismerésére képes mesterséges intelligencia nagy segítséget jelenthet.

Célkitűzés: kutatásunk során a femur condylus porcot ábrázoló MR felvételen a porcot felismerni képes mesterséges intelligencia kifejlesztése a célunk.

Módszer: a célnak (szeletvastagság, 3D ábrázolás, szöveti felbontóképesség) megfelelő MR szekvencia meghatározása és 200 térd MR felvétel elkészítése után a mesterséges intelligencia tanításához manuálisan és félautomata szegmentálási módszerrel kijelölt porckontúrokkal tréninghalmazt hoztunk létre. A mély konvolúciós neurális hálózat alapú mesterséges intelligenciát ezekkel az adatokkal tanítottuk be.

Eredmények: munkánk eredménye, hogy a mesterséges intelligencia képes az MR felvételeinken a porc megfelelő pontosságú bejelölésére, mely az első lépés a gép által végzett műtéti tervezés felé.

Következtetések: a választott technológia – a mesterséges intelligencia –ezáltal alkalmasnak mondható a porc geometriájával kapcsolatos feladatok megoldására, s így széleskörű alkalmazása lehetőséges az ízületi műtétek tervezésében.

Kulcsszavak: térd, porc, allograft, mélytanulás